Сервиз на климатици.Най-често срещани проблеми при експлоатацията на климатици през летния сезон.

Сервиз на климатици при теч но вода

 

Сервизът на климатици през летния сезон среща различни проблеми. При експлоатацията на климатиците се появяват различни проблеми и дефекти в зависимост от това през кой сезон от годината се ползват интензивно. През летния сезон, при сервиз на климатици се сблъскваме с проблеми като “теч на вода от вътрешното тяло на климатика” или теч на вода от климатика. Необходимо ли е да потърсите сервиз  на климатици при подобен проблем? Каква е причината за подобни проблеми?

Честа причина за теч на вода от климатика е нередовната профилактика на климатика, която задължително се извършва от сервиз за климатици. При профилактика на климатика (ако е извършена от професионален сервиз за климатици) би трябвало да е изчистена ваничката на климатика Ви, която се намира във вътрешното тяло. Запушването на ваничката води до преливане на кондензиралата вода извън нея и съответно нежелан теч в помещението.

Подобен проблем, който срещаме при сервиз на климатици, е запушването на дренажният маркуч, отвеждащ кондензиралата вода извън помещението. Възможно е и да е прегънат или да не е спазена необходимата денивелация.

Друг проблем, който може да доведе до теч от вътрешното тяло, е постоянният приток на горещ въздух в помещението. Това е възможно ако сте оставили отворен прозорец,врата или имате други уреди които загряват въздуха в съответното помещение. Такива уреди са хладилници, хладилни витрини, компютри, телевизори и много други. Дори и човешкото тяло е източник на топлина. Затова е важно при избора на климатик да имате охладителна мощност в аванс.

Например, имате климатик Mitshubishi 9000 BTU с охладителна мощност 2.50-3.50 kw, който сте избрали според кубатурата на помещението, която се покрива перфектно от неговата охладителна мощност, но в последствие сте прибавили в същото помещение хладилник с консумираща мощност 600w, телевизор с консумираща мощност 200w и компютър с монитор с консумираща мощност 350w. Това е общо 1150w добавена отоплителна мощност, която се изважда от 3.50 kw от охладителната мощност на вашият климатик когато и останалите уреди са включени. В този случай реалната охладителна мощност на климатика Ви е 2.35kw

 

Постоянният приток на горещ въздух в помещението, в което функционира Вашият климатик, може да доведе до допълнително кондензирала вода и по пластмасовите части на климатика (по корпуса  и по клапите се образуват капки вода).

При подобен проблем можем да бъдем полезни като изчистим дренажната система на климатика което да позволи кондензиралата вода да изтича отново извън помещението.

Ето един случай в който климатика тече по стенета вместо навън.