Профилактика на климатик

Профилактика на климатик – какво преставлява накракто. Това е ежегодна поддръжка на климатичната система. Съвкупност от различни процедури. Които поддържат ефективността на климатика. Профилактиката е най-добрата превенция на аварии във всички видове климатични системи. Препоръчително е да се извършва всяка година, без значение от експлоатацията на климатика.Лесно може да се сравни със обслужването на автомобил (смяна на масло, филтри, консумативи).

Какви процедури извършваме при профилактика на климатик.

Вътрешното тяло:

 • Почистване на филтрите и филтърната секция

 • Почистване на пластмасовите елементи на вътрешнот тяло

 • Потичстване на вътрешния топлообменник с препарат и водна пара.

 • Третиране на повърностите с антистатичен препарат

 • Проверяваме дебита на на вътрешния вентилатор

 • Проверяваме изходящата температура

На външното тяло

 • Измерваме работното налягане (нивото на фреона)

 • Проверяваме дебита на външния вентилатор

 • Измерваме консумацията на ток

 • Проверяваме оборотите на компресора

 • Преглеждаме хладилните връзки (плътността на системата)

 • Преглеждаме електрическите връзки

 • Преглеждаме закрепването на външното тяло и стойките

 • Проверяваме дренажа (отводняването)

Каква е цената за профилактика на климатик?

климатици с мощност 9000-12000BTU

лв.70годишно
 • веднъж годишно

климатици с мощност 18000BTU

лв.90годишно
 • веднъж годишно

климатици с мощност 24000BTU

лв.100годишно
 • веднъж годишно

Два нагледни примера , преди и след профилактика на климатик:

Профилактика на климатик след като е извършена
мръсен климатик ДайкинПочистена турбина на климатик Дайкин

Какви са ползите от профилактиката?

 • Подобрява ефективността – намалява разхода на елетроенергия

 • Премахва натрупванията на прах,бактерии,миризми.

 • Предпазва механичните,пластмасовите и хладилните части от износване и повреди.

 • Понижава риска от загуби на фреон

 • Предовратява аварии свързани с дренажа при работа на охлаждане (теч от вътрешното тяло)

 • Връща чистия външен вид на вътрешното тяло.

Какво се случва, когато климатика не е профилактиран, как се променят параметрите на работа и какви са рисковете?

Не извършването на профилактика  води до намаляване на ефективността на климатика.Това е така поради замърсяването на топлообненниците,намаляването на дебита на въздуха, с който работи климатика.Това води до невъзножност да се предаде температурата от топлобменника на въздуха в помещението. Замърсения климатик изразходва повече електроенергия. Замърсяването на климатика води до натоварване и износване на различни компоненти от климатичната система.

Колко често се трябва да се извършва профилактика ?

Веднъж годишно е достатъчно! В практиката, ние сме попадали на климатици, които работят (макар и доста затруднено) 2-3 години, без да им е извършвана каквото и да било почистване, но сме виждали и машини, които се нуждаят незабавно, само след 2 месеца експлоатация. Колко често да се извършва, зависи от много фактори. Един  от основните фактори e, в каква в колко запрашена среда работи климатичната инсталация, дали е на партерен, или по-горен етаж, което до голяма степен определя запрашеноста в помещението. Друг фактор е колко се експлоатира климатика, работи ли целогодишно или само през определен сезон и много други фактори. Един най-големите замърсители са: тютуневия дим, готварска мазнина, косми от домашни любимци. В случай, че има един или няколко от факторите ,които са най-замърсяващи, препоръчваме задължително да се извършва профилактика веднъж годишно.

Мога ли сам направя профилактика на климатика си без намесата на професионалист? -Отговорът е – Силно се съмняваме !

Но ако сте голям ентусаст и сте уверени ,че можете да се справите сами, е добре да се запознаете с стъпките по-долу.

Профилактика на климатик .Основните стъпки са :

Започваме с вътрешното тяло, тъй като всички измервания, които предстоят по въшноото тяло, ще имат отклонения от нормите, ако вътрешното не профилактирано първо.

1- Перфекно почистване на филтрите и филтърната секция. Защо след като филтрите мога да ги чистя и сам? Защото много често,  не сте запознати как правилно се почистват филтрите. Почистването с прахусмукачка например не е подходящо поради две причини. Първо не се почистват достатъчно добре от натрупаната мръсотия (мазнина, никотин, косми) и второ има риск от увреждането на материята на самия филтър при допира до тях (виждали сме достатъчно разкъсани филтри при подобни опити). Почистването на филтрите се извършва правилно ,като се измиват с препарат и вода.Хладка вода, достатъчно топла за да разтвори мазнините, и не прекалено топла за да не ги деформира. Не не необходимо търкане с четка,гъба и други,защото това може да ги разкъса и увреди.

Второ при професионалната профилактика се почиства цялата филтърна секция. Какво означава това? Панелите, на които се поставят самите филтри много често са също замърсени и ако не се острани мръсотията, която е натрупана по тях се полепва върху чистия филтър при вкючване на климатика.

2) Почистването на вътрешния топлообменник. Как се почиства това и защо? Онсовната функция на филтрите е да предпазва този топлообменник от натрупване на замърсявания. Това е много важно, тъй като чрез него се извършва процеса на затопляне и охлаждане на помещението. Той се загрява или охлажда в зависимост от режима на работа на климатика и чрез преминаващия през него въздух отдава топлината в помещението. Всичко това става ,чрез потока на въздух през загрятия или охладен топлообменник, а натрупванията на мръсотия по него ограничават свободното преминава на въздуха през него, съответно климатика работи, но не променя температурата на въздуха на помещението, тъй като той не може да премине през топлообменника. Объркахте ли се?

Та как се почиства и поддържа. При профилактика първо се третира с препарат, който отделя мръсотията от алуминиевата му повърхност, препарата не трябва да е силно корозионен за да не оксидира повърхността на алуминия, тъй като, чрез него се случва цялия топлообмен , за който говорихме преди малко. Той е изграден от алуминиево фолио, което покрива медните тръби от които е изграден.След това препарата се изплаква с  водна пара. Водната пара преминава през финните алумиеви ламели и прониква в дълбочината на изпарителя. Така премахва натрупаната мръсотия от целия топлообменник. Много е вано тези алуниеви ламели да не се докосват с нищо, което може да ги деформира. Деформацията им затвяра отворите на изпарителя и го прави неефективен.

Какво толкова? Аз го почиствам/пръскам сам, с препарат/спрей ?!