Филтри за климатик

филтри – видове филтри

За какво служат филтрите в климатика?

При работа, всеки климатик многократно превърта въздуха в помещението. Обикновените(основни) филтри, които всеки климатик има, улавят едрите частици прах, но основната функция на тези филтри е предпазване на топлообменника на вътрешното тяло от бързо замърсяване, което неминуемо намалява ефективността и натоварва целия уред. Основните филтри НЕ задържат фините прахови частици във въздуха, които с времето се натрупват в топлообменника, а в последствие и във ваничката и турбината на вътрешното тяло.
Натрупванията по топлообменника до някъде се отмиват от кондензираната вода и попадат във ваничката. В комбинация с водата бързо се образуват бактерии и плесени, които от своя страна заплашват здравето на хората в помещението. Тези натрупвания оказват негативно влияние особено върху малките деца. Вече натрупаните плесени могат да се премахнат с профилактика на климатика.

Антибактериални допълнителни филтри улавят тези микроорганизми и ги неутрализират като предпазват хората в помещението от алергични ринити, астма инфекции на дихателните пътища, вируси и бактерии. Друг вид допълнителни филтри са катехиновите(японска разработка), които успешно улавят различни видове миризми(тютюнев дим), полени, плесени и спори.

Кои са най-добрите филтри за климатици?

Дори и най-евтините китайски марки в последно време започнаха да имитират антибактериални филтри.Истината е че само качествените марки климатици имат истински допълнителни филтри или други системи за повишаване качеството на въздуха в помещенията.
Много е важно за да работи климатика ефективно, редовно да се почистват филтрите.Как да почиствате филтрите и как изглеждат мръсните филтри може да видите в следващото видео: