Топ 5 най-добрите климатици за отопление и охлаждане през 2023 година.

След събията в Европа през 2022 година или по точно войната между Русия и Украйна, доведе до проблеми с доставките на газ в Европа и у нас. Никой в Европа не е сигурен дали ще има достатъчно и на какви цени ще е газта през отоплителния сезон 2022-2023 година.

Това ни накара да преразгледаме и оценим кои са най-добрите климатици в момента на пазара в България за отопление.

Топ 5 климатици за отопление и охлаждане през 2022-2023

Маркa  Модел Ефективност Произход Надеждност Цена
Panasonic CS-VZ9SKE SCOP – 6.2 /клас А+++ Малайзия 10/10 5250 лв.
Toshiba RAS10PKVPG-E SCOP – 5.2 /клас А+++ Тайланд 10/10 3000 лв.
Mitsubishi electric MSZ-LN25VG/HZ SCOP – 5.2 /клас А+++ Тайланд 10/10 от 3250 лв.
Mitsubishi heavy SRK25ZSX SCOP – 5.2 /клас А+++ Тайланд 10/10 2750 лв.
Daikin FTXZ25N SCOP – 5.2 /клас А+++ Япония 10/10 5815 лв.

На база на какви данни сме избрали тези марки и модели?

 • Технически показатели

 • Разход на енергия

 • Надеждност на марката

 • Качество

 • Екстри

Най-добрите климатици 2023 номер 1 – Panasonic CS-VZ SKE

Това ли е върхът в ефективността и иновациите про битовите климатици?- Отговорът е – ДА! Този модел на Панасоник е климатик от най-висок клас. Изключително висока икономичност и ефективност при работа във всички режими. Благодарения на много нови технологии, които са интегрирани в модела, той достига невиждани до сега нива на ефективност от 6.2 пъти отдадена енергия спрямо консумираната при режим отпление. Надежден е за отопление при много ниски температури. Производителя гарантира работа и при -30C .

Heatcharge е нова технология използвана за първи път в този модел. Тя позволява на климатика да използва генерираната топлина от работата на компресора ефективно ,вместо да е освобождава.

С новия R32 фреон Panasonic се грижи и за природата. Той не представлява никаква опастност за разлика от предишните R410A и останалите.

Климатикът е изключително тих, осигурява тиха и приятна среда. Шумът от вътрешното тяло при работа е едва 18dB.

Климатика разполага с още по-добра, разработена от Panasonic технология Econavi, която представлява система от интелигентни сензори ,които могат да отчита дали има светлина в помещението , да следат за човешко присъствие и да регулират по интелигентен начин мощността на климатика .Така оптимизират разхода на енергия.

Модела е снабден и с nanoe технологията на Panasonic , която чрез йонизиране подобрява чистотата и качесвтото на въздуха в помещението. Предотвратяват разпространението на вируси и бактери.

Най-добрите климатици за отопление Panasonic
 • Ефективност А+++ на всички режими

 • Шум от само 18 dB

 • Работен диапазон от -30C до -43C

 • Отдавана мощност на топление до 7.8kW

 • Консумирана мощност при отпление 0.64KW

Най-добрите климатици 2023 номер 2 – Toshiba RAS10-PKVPG-E

Колко е добър, Тошиба Daisekai 9 . Отговорът е отличник. Това е 9-та генарация на модела. Всички предишни предшественици на модела са се доказали през годините, като един от най-надеждните и икономични битови климатици произвеждани в Япония. На българския пазар модела се наложи в послените наколко години като най-икономичен. Предшественика му Daisekai 8 беше един от най-търсените японски климатици в България.

Деветата серия на Toshiba идва с още по-добри показатели и ефективност. Сезония показател на ефективност на отопление достига 5.2 а на охлаждане 10.6.

Дизайна е подобрен с заоблени краища на вътрешното тяло. Така изглежда добре в всеки дом със съвременен интериор.

3D интелигентния въздушен поток позволява много добър и прецизен контрол върху въздушната струя.

Моделът е тестван в Япония при тежки зимни условия и постига забелижелна ефективност и при много ниски температури, това гарантира нисък разход и сметки за електроенергия на потребителя.

Има много подобрения в емблематичната система за пречистване на въздуха разработена от Toshiba. Има няколко различни филтриращи елемента и йонизатор, който гарантира много високо качество на въздуха в помещението. Пречиствателя за въздух става излишен, когато работи този климатик.

Технология на компресора е двойно роторна, която е с най-висока ефектвиност при климатиците. Няма никаква вибрация при работа на въшното тяло, а шумът от двете дела е почти недоловим.

Нова технология – Magic coil предотврава замърсяването на вътрешния изпарител и гарантира невъзможността да се трупат бактерии и мухъл.

Режим камина позволява на климатика да работи заедно с камина в помещението, като не използва енергия от компресора. Помага за разпределянето на топлината в помещението, чрез вентилатора на вътрешното тяло, като насочва топлия въздух от тавана към пода.

Към модела може да се добави wifi контролер , който чрез приложение може да управя климатика от всякъде.

Най-добрите климатици 2023
 • Ефективност А+++ на всички режими

 • Шум от само 20 dB

 • Работен диапазон от -15C до -46C

 • Отдавана мощност на топление до 5.8kW

 • Консумирана мощност при отпление 0.60KW

 • Плазмен йонизатор

Най-добрите климатици 2023 номер 3 – Mitsubishi electric MSZ-LN25VG/HZ -ZUBADAN

Защо Mitsubishi electric MSZ-LN25VG/HZ попада сред най-добрите климатици 2023 за отопление? Защото може да осигурни много голяма мощност на отопление без загуби при много ниски външни температури.

Всички модели от серията ZUBADAN са знакови за гарантирано и  безпроблено отопление с ниски сметки за ток. Този модел освен перфектния дизайн притежава супер високо ниво на ефективност при работа и в двата режима. Въшното тяло е специално проектирано да издържа на много ниски температури.

Модела е с най-новия фреон R32. Разполага със сензор за човешко присъствие, който спомага за интелигентното насочване на въздушния поток в помещението. Сензора сканира 752 различни точки в помещението и насочва струята въздух точно където е необходима.

Дизайна е от най-високо ниво, подходящ за модерни жилища.

Този климатик разполага с интегрирани висококачевствени антибактериални филтри, но се отличава с plasma quad филтър, който обезврежда вируси и батерии.Улава частици от 2.5 микрона.

Покритието на вътрешния топлообменник и вентилатор е двойно покритие, което ги предпазва от натрупване на прах.

Модела има възможност да разделя потока от въздух на две части с две отделни секции ламели на вътрешното тяло.

Един от най-тихите климатици произвеждани някога с шум от само 19 dB от вътрешното тяло.

Mitsubishi electric има вграден wifi адаптер за да улесни управленито по всяко време от всякъде.

Най-добрите кламатици 2023 Митсубиши електрик зубадан
 • Ефективност А+++ на всички режими

 • Шум от само 19 dB

 • Работен диапазон от -25C до +24C

 • Отдавана мощност на топление до 6.3kW

 • Консумирана мощност при отпление 0.58KW

Най-добрите климатици 2023 номер 4 – Mitsubishi heavy SRK25ZSX -Diamond

Mitsubishi heavy SRK25ZSX е климатик от най-високия клас на битовата климатизация. Модела е със супер висока ефективност и ниска консумация на електроенергия. Mitsubishi heavy са известни на бъгларския пазар с най-високото ниво на надеждност. Всички притежатели на климатик от тази марка знаят ,че климатика “няма да ги предаде в най-неподходящия момент”.

Модела е с новия фреон R32, което му позволява да се нареди сред първенците по ефективност на отопление и охлаждане.

Дизайна на климатика е създаден от итилианско студио за дизайн и е впечатляваш. Притежава награда за дизайн Silver A`Desing award. Взаимствани са природни елементи като решетката на въшното тяло е създадена в листовидна форма, което оптимизира нивата на шум. Перката е назъбена ,което намалява съпротивлението и консумацията.

Модела е с интегриран сензор за човекша активност, който му позволава до подобри ефективността си при лиспа на хора в помещенито. Софтуернния контрол при работа и в двата режима е дългогодишна разработка на Mitsubishi heavy. Климатика се управлява сам, като предоствавя необходимото оптоплениe и охлаждане в помещението и същевременно пести енергия.

Светлинните индикатори , които са дразнещи за някои потребители са с възможност за намаляване на яркоста и изключване, което е опция при много малко марки и модели.

Дистанционно има опция за защита от деца.

Пречистването на въздуха става с алерген деактивираща система , плюс различни антибактериални филтри , които гарантират улавянето и неутрализирането на бактерии и вируси.

Потокът от въздух на вътрешнот тяло може да се управлява и ръчно, като възможността за насочване е много голяма. Модела има и системата разработена от Mitsubishi heavy 3d автоматичен поток на въздушната струя , при който климатика е насочва оптимално според нуждите на помещението и потребителя.

Външното тяло е оборудванео с най-ефективния двойно роторен инверторен компресор и множество сензори които помагат за отпималния контрол на управлението.

Опцията за wifi управление е налична при модела.

Най-добрите климатици Mitsubishi heavy
 • Ефективност А+++ на всички режими

 • Шум от само 19 dB

 • Работен диапазон от -20C до +24C

 • Отдавана мощност на топление до 6.0kW

 • Консумирана мощност при отпление 0.59KW

Най-добрите климатици 2023 номер 4 – Daikin FTXZ25N

Daikin FTXZ -Ururu Sarara сред най-добрите климатици на българския пазар от години. Моделът се предлага от годiни на пазара ,като това е трета генерация Ururu Sarara. Топ ефективност на отопление с коефицент 5.8 и охлаждане с 6.1. Много голямо приимущество на Дайкина сред другите си конкуренти е ,че той е произведен изцяло в Япония. От японските заводи излизат най-добрите битови климатици.

Това е първия модел в Европа ,който използва най-новия екологичен и високоефективен фреон R32.

Ururu -може да овлажнява въздуха в помещението, за разлика от всички останали ,които могат само да го изсушават. Sarara – може да го изсуши ,ако това е необходимо. Контрола на влажността е нещо уникално , което само този модел и този климатик притежават като екстра сред битовата климатизация.

Система за работа с външния въздух, позволява да бъде освежен въздуха в помещенито посредством климатика ,без да се налага проветряване. Това също е опция при много малко модели битови климатици и японския претендент за най-добър климатик 2023 също го има.

Daikin Ururu Sarara Филтрира въздуха чрез система от филтри . Daikin Flash streamer е система разработена от Daikin. Въздуха минава поленево пречистване , след това се неутрализират миризмите и бактериите. Фотокаличното пречистване също спомога за поддържането на качеството на въздуха в помещението.

Моделът е снабден с сензор за движениe и регистрира движение в помещениeто, интелигентно променя оборотите и пести енергия.Не насочва студен въздух към хората.

Двойния приток на въздух и ефектът “Коанда” е още една екстра на модела, която позволява потокът да достигне и загрее най-далечните части на стаята. Температурата е равномерна и топлината е добре разпределена.

Дайкин има самопочистване на филтрите. Прахът ,който се натрупва по филтрите се събира в кутия за прах като климатика само го почиства след определен интервал от време. Така се избягва един от най-често срещаните проблеми при експлоатация на битовите климатици, а именно работата с мръсни филтри ,която води до понижаване на ефективността.

Моделът разполага с опция за Wifi модул , което му позволява да бъде управляван от всякъде чрез приложението за смарт телефон.

най-добрите климатици 2023 Daikin Ururu Sarara
 • Ефективност А+++ на всички режими

 • Шум от само 19 dB

 • Работен диапазон от -20C до +18C

 • Отдавана мощност на топление до 7.5kW

 • Консумирана мощност при отпление 0.62KW