Как да изберете климатик, подходящ за Вас?Кое е важно при избор на климатик?

Избор на климатик или как да направите лесен и правилен избор. на подходящ за Вас климатик. За да не си изгубите времето в лутане между “BTU, “квадратура”, различни “COP” и марки климатици, ние от Нивас 5 – климатичен сервиз ще се постараем да Ви улесним максимално като обобщим основните фактори, които трябва да вземете под внимание при избор на климатик.

Избор на климатик е правилен и лесен, ако вземете предвид тези 3 фактора:

  • При избор на климатик е важно да знаете обема на помещението, което искате да климатизирате.
  • Какви са очакванията Ви от климатика?
  • Бюджета, с който разполагате

Фактор номер едно при избор на климатик.

1. Това е необходимо за да се определи оптималната мощност на климатика, от който се нуждаете. За да Ви улесним, в описанието на климатиците в нашите каталози сме посочили квадратурата/площта на помещението.

За максимално точното пресмятане на необходимата мощност на климатика е нужно да се вземат предвид много фактори. Всеки климатик притежава определена мощност, която е предназначена да охлажда/отоплява определен обем от въздух. Мощността на климатиците се измерва в BTU (британска термо единица) като 9 000 BTU се равнява на около 3 kW отдадена отоплителна мощност и около 2,7 kW охладителна мощност.

Други фактори, които влият при избора на мощността на климатика, са : изолацията на помещението, изложението (изток, запад, север, юг), дебелината на стените, подовите настилки, изолацията на тавана, обхвата на остъклението на помещението (има голяма разлика между помещение с 2 и помещение с 4 прозореца), тип на дограмата и други.

Всички тези фактори се изчисляват от наши консултант – специалисти, които ще извършат безплатен оглед на помещението Ви.Това е обобщен първи фактор за избор на климатик.

Втори важен фактор при избор на климатик.

2. Тук вече се взима предвид самата спецификация на климатика според конкретните Ви предпочитания при избора на климатик. Под спецификация имаме предвид максималните нива на шум(особено за спално помещение), дизайна, размера на телата на климатика и други.Важно е да знаете дали ще използвате климатика за отопление. В случай че климатика ще е основното отопление за помещението трябва задължително да е инверторен което ще позволи на климатика да е ефективен и икономичен и при ниски външни температури.

Друго, което да имате предвид при избор на климатик.

3. При по-подробно разглеждане на различните марки климатици ще установите, че при една и съща мощност на климатика разликата в цената на климатиците в зависимост от отделните производители е много голяма.

Това е така, понеже по-високите цени на някои марки климатици са гарант за високо качество на изработка, нисък разход на електроенергия, дълъг експлоатационен период, ниски нива на шум, изключително иновативна вградена електроника, качествени материали на изработка, системи за пречистване на въздуха и други. Инвестицията в климатик от по-висок клас ще Ви се изплати чрез комфорта и ниските сметки за електроенергия през гарантирано дългия период на експлоатация.

При климатиците от по-ниски класове повечето от гореспоменатите екстри липсват(включително и по-специфичната електроника), респективно – по-високи сметки за електроенергия и по-кратък период на експлоатация. Имайте предвид че при избор на климатик, че това доста сериозна инвестиция и избор на климатик от нисък клас, в никакъв случай няма да Ви спести пари. Това е общо най-важното при избор на климатик.

Какво трябва да знаете при избор на климатик?

“Най-лесно можем да Ви посъветваме при избор на климатик,ако извършим безплатен оглед на помещението.” description=”Така по време на огледа може да получите ценна информация къде е най-удачно да бъде монтиран климатика.Така ще получите съвет за марка и необходима мощност на климатика.”

Ако все пак се заемате сами да пресметнете каква мощност климатик Ви е необходим.

Използването са съвременен климатик е идеалния начин да охлаждате или затопляте една стая. Климатика може да Ви спаси от жегите през лятото като в същото време ще отнема влагата от въздуха. Когато купувате климатик е много важно да изберете климатик който ще покрива нуждите на помещението Ви. Климатиците се предлагат в различни типове,например стандартните стенни климатици,но има и прозоръчни климатици,колонни климатици,и много други. Освен различните типове климатици се различават и по мощност.

Капацитетът на един климатик се измерва в британски термални единици (BTU). Колкото повече BTU е един климатик или колкото по мощен толкова по голямо по обем помещение може да обслужва,и обикновено при избор на климатик се взима предвид точно това . Съответно колкото е по голяма стаята толкова по мощен трябва да е климатика. Затова има доста неща с които трябва да се съобразите при избор на климатик. Закупуването на много по мощен климатик от колкото Ви е необходим за една стая,ще доведе то това че климатика ще изключва преди да е постигнал зададената от Вас температура в стаята. В този случай не само ще намалите комфорта в стаята,но ще имате и негативен ефект относно правилното разпределение на температурата в това помещение. При избор на климатик чиято мощност е по малка от необходимата,тогава той ще работи прекалено дълго,а няма да може да загрее или охлади помещението. Така не само ще изразходва повече електроенергия,но ще намалите нормалния му период на експлоатация и той ще се разваля по често. Освен това когато климатика е с по малка мощност той няма да може да охлади и загрее стаята добре.

Какво да знаете за размерите на стаята при избор на климатик.

Размерите които са дадени в каталога ни за климатици ние сме написали мощността на климатика съобразена с квадратурата за помещението. Това е ако предположим че помещението Ви е с стандартна височина или 2.6 метра. Мощността на климатика както вече споменахме се определя от обема на помещението като основен фактор и няколко допълнителни фактора, които са изложението и плътността на помещението или дали е добре изолирано и други.измерване на стая,за избор на климатик Първо, измерете дължината на стаята, за която правите избор на климатик. След това, измерете ширината на същата стая. Накрая, измерете височината на стаята от пода до тавана. Умножете дължината по широчината по височината. Полученото число е обемът на помещението. Обема на помещението е важен за избор на климатик.

Трябва да имате предвид че повечето климатици могат да охлаждат малко по-голям обем от колкото да отопляват. Полученото число за обема на помещението просто трябва да сметнете отдадената мощност на климатика спрямо обема, като имате предвид че за отопление са ви необходими 100W а за охлаждане 80W на кубичен метър.

Как да пресметнете необходима мощност? Разгледайте примера.

Например имате помещение 4 метра на 6.5 метра или 4×6.5=26м².Сега пресмятяме обема като умножим 26м² по 2.6м височина и получаваме 67.6м³ които за по-лесно ще смятаме като 68 кубични метра. Сега пресмятаме че ни е необходима мощност от 68х100W за отопление или 6 800 W което е равно на 6.8KW. Климатик който може да Ви отоплява успешно ефективно и евтино този обем е 18 000BTU или иначе казано 18-ка.,например този. По същия начим можем да сметнем и необходимата мощност за охлаждане. Пресмятаме 68х80W и получаваме 5440W или 5.44KW която перфеткно се покрива от мощността 6.0KW на климатика който сме дали за пример. Надяваме се да сме Ви били полезни при избор на климатик.

Климатици Daikin FTX-GVКлиматик Daikin FTX50GV от серия “comfort”[checklist]

  • мощност отопление 1.7-5.8-7.7 KW или максимално мощност 7.7KW
  • мощност охлаждане 1.7-5.0-6.0KW или максимална мощност охлаждане 6.0KW
  • BTU – 18 000

[/checklist]