Вреден ли е климатикът?

Вреден ли е климатикът? Има много твърдения, че климатиците вредят на хората. Повечето от тези мнения не са подкрепени с определени факти, а са на хора, които са много консервативни и трудно приемат всякакви промени в ежедневието си. Вреден ли е климатикът? – “да, в него се развиват бактерии и вируси, от които хората се заразяват и боледуват” – това е мнение на хора, които не са запознати с устройството на климатика и е напълно необосновано.

Вярно ли е, че в климатика се развиват бактерии, които са опасни за хората и малките деца?

Повечето вируси се пренасят и заразяват хората по въздушно – капков път. Когато в едно помещение има пет човека и един от тях е болен и пренася вирус, при неговото дишане и кашляне вирусът се разнася из въздуха в помещението. Така при вдишването на тези малки капчици във въздуха има риск да се разболеят и останалите хора в помещението. Как климатикът променя ситуацията? Да предположим, че в същото помещение има климатик, който работи.
вреден ли е климатика

При работата си климатикът засмуква въздуха, който преминава през основните филтри, след това през допълнителните филтри, бива загрят или охладен в зависимост от режима на работа на климатика и се издухва от климатика обратно в помещението. Когато преминава през основните филтри, от въздуха се задържат по-едрите частици прах, които полепват по филтъра. Допълнителните филтри задържат фините прахови частици, бактериите и вирусите. Когато останат върху сухите филтри тези вредни бактерии и вируси много бързо умират, понеже живеят и се разбиват само при наличието на влага.

Заключението е, че климатикът може единствено да подобри качеството на въздуха в помещението, но не и да го замърси. Така, че вреден ли е климатикът? – По – скоро обратното.

За да работи добре климатикът и за да пречиства въздуха е много важно неговите филтри да бъдат редовно почиствани – отнася се за основните филтри. Допълнителните и антибактериалните филтри трябва да се подменят в срок, определен от производителя им – обикновено тези филтри имат срок, през който могат да бъдат полезни и той е около една година средно.

Различните марки и модели имат различни допълнителни филтри и системи за пречистване на въздуха.

[checklist]
  • антибактериални филтри
  • катехинови филтри
  • филтри от активен въглен
  • плазмени филтри
  • йонизиращи системи
[/checklist]

Всички производители на съвременни климатици полагат големи усилия при разработката и интеграцията на пречистващи системи. Много от системите на японските компании за пречистване на въздуха, разработени първоначално за климатици, намират широко приложение и при други индустрии. Пример е “Plasmacluster” технологията, която е разработена в университета за приложни науки в Германия и през 2000 година е патентована от Sharp. Plasmacluster се използва от японците за пречистване на въздуха в купетата на влаковете и други. Toshiba са известни с DAISEIKAI, които използват йонизираща система известна като една от най-добрите системи за поддържане на въздуха чист.

Примерите са толкова много, че е трудно да се изброят. Така, че когато купувате климатик от известна марка Вие със сигурност ще подобрите качеството на въздуха в помещението, в което ще се използва климатикът – доказано е в японските лаборатории преди да се пусне климатикът на пазара.

Вреден ли е климатикът? Какво казват лекарите за климатиците?

Мнението на лекарите по въпроса вреден ли е климатикът е, че климатикът може да бъде опасен когато се използва в режим охлаждане. Подкрепяме това мнение и напълно се съгласяваме с тях. Когато климатикът работи в режим охлаждане може да вреден – това е така заради ниската температура на въздушния поток излизащ от климатика. Неговата температура е от 5Cº до 16Cº. Когато човек е изложен директно на този поток може да последват неприятни схващания, настинки и други. Лекарите не крият обаче, че много пациенти, които имат сърдечни проблеми, проблеми с кръвното налягане и респираторни заболявания, чувстват значителни подобрения в помещения, които са климатизирани през лятото.

Може ли да имате климатик в детската стая?

Климатик в детската стая ще реши много от проблемите с отопляването на стаята през зимата(имаме предвид проблемите при алтернативните отоплителни уреди, които излъчват топлина с голяма температура и може да са опасни за децата поради изгаряне или пожар). Климатикът работи равномерно като излъчва приятна топлина и не изключва рисковете на отопление с други електроуреди. Единствената опасност за децата, както за възрастните, е директното излагане на човек пред климатика при работа в режим охлаждане.

вреден ли е климатика за децата
вреден ли е климатикът за бебето?
климатик в детска стая

Климатикът подобрява качеството на въздуха в помещението, в което работи. Важно е, обаче, да бъде почистван и поддържан. За да гарантирате здравето на Вас и семейството Ви, при поддръжката на климатик търсете професионален сервиз за климатици. Препоръчваме да почиствате филтрите на климатика веднъж месечно и да се извършва профилактика на климатика веднъж годишно.