До каква температура работят климатиците през зимата?

До каква температура работят климатиците през зимата, кога замръзва един климатик?

При различните модели производителите на климатици предлагат различни температурни диапазони, в които техния продукт може да работи ефективно. Например:

Mitsubishi electric MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VEHZклиматик мутсибиши MSZ FH VEРаботен диапазон при режим охлаждане -10Cº до +46Cº

Работен диапазон при режим отопление -25º до +24Cº 

Panasonic CS-YE12MKX/CU-YE12MKX климатик Panasonic YE 12 MKS, YE 9 MKX
Работен диапазон в режим охлаждане +5Cº до +43Cº

Работен диапазон в режим охлаждане -5Cº до +24Cº

Това означава че Mitsubishi -то ще работи по-добре на отопление при ниски външни температури в сравнение с Panasonic- a. При температури под -25Cº Mitsubishi -то ще влиза често в режим размразяване, което ще изразходва енергия и през това време помещението ще изстива. Долната граница от -25Cº не означава, че климатикът ще спре да работи когато температурата падне повече, а означава че до  -25Cº има добра ефективност и спестява енергия. Когато температурата падне повече, ще се повиши разхода на енергия. Климатикът няма да замръзне при -25Cº както е всеобщото разбиране, но ефективността ще е по-ниска от посочената от производителя.

Зависимост между външната температура и влагата

Голямо значение до каква температура издържа климатикът при работа на отопление през зимата има влажността на въздуха. Когато влагата е голяма, климатиците работят по-трудно на отопление. Комбинацията от ниски температури и висока влажност са най-неблагоприятното време за климатиците. При тези условия, натрупването на скреж и лед по външното тяло са ускорени и климатиците размразяват по-често. Когато са в режим на размразяване климатиците използват електроенергията за да се размразяват.

При обикновените климатици

При обикновените или конвенционалните климатици работата в режим на отопление при ниски температури е много по-трудна от колкото при инверторните климатици. Това е така, защото при тях размразяването не е толкова добро. Конвенционалните климатици можете да използвате за отопление през преходните сезони – през есента и през пролетта, но не са надеждно отопление през студените зимни дни. Разбира се, че има изключения – има модели обикновени климатици, които работят без проблеми на отопление при температури от -25Cº, но това са изключения. Обикновено, тези модели са с цена близка до инверторните модели.

При инверторните климатици

Инверторните климатици работят на отопление много по-добре при ниски външни температури от обикновените модели. Основната причина за това е усъвършенстваната система за размразяване. По-точните датчици позволяват на инверторните климатици да поддържат по-прецизно температурата в помещението. Така размразяването отнема по-кратко време и се запазва температурата в стаята. Когато трябва да избирате климатик за отопление(основно) по-добре е да изберете инверторен модел от колкото обикновен.

Кога замръзва климатика?

Всичко за това кога замръзват климатиците може да научите тук.

Работа в режим охлаждане през зимата.

Много малко модели могат да охлаждат през зимата. В битови условия това не е необходимо, защото кой би искал да охлажда помещението си през зимата? При охлаждане на техника с битови климатици се налага да се разчита на модели, които да могат да охлаждат и през зимата. В сървърните помещения охлаждането е необходимо целогодишно. За целта Toshiba имат специални инверторни климатици, предназначени точно за това. Обикновените инвертори не могат да работят в режим охлаждане при температури под -5Cº.

В заключение ще допълня, че ако искате надеждно отопление с климатици, трябва да изберете инверторни модели, като всяко помещение да се отоплява и охлажда с отделен климатик. Това ще Ви гарантира ниски сметки за ток и приятни температури през студените зимни дни.

Ако се съмнявате че имате проблем с климатика , добре е да се обърнете към сервиз за климатици Nivas 5 air conditioning service.