Защо замръзват климатиците? Какво е “Defrost”? Кои климатици замръзват и защо?

Какво може да направите при замръзнал климатик?

 

Замръзнал климатик и какви са причините за това и как да го предотвратите.

В повечето случаи при замръзнал климатик се появява проблем, свързан с хладилната инсталация на климатика. Дори и да не сте специалисти сте виждали много замръзнали климатици. Причините за това са различни. Замръзването на климатик или по-конкретно на външния топлообменник на климатика.

Замръзване на външното тяло на климатика е най-често срещания случай. При проблеми с хладилната система се среща и замръзване на вътрешното тяло на климатика или на вътрешния топлообменник-замръзването най-често е съпроводено с неефективна работа на климатика. Замръзването на климатика не е нормално и означава, че климатикът има проблем с налягането или казано иначе с фреона.

За да работи нормално климатикът трябва да съдържа в системата си точно определено количество фреон. Изтичането на фреон от системата в повечето случаи причинява замръзване и неадекватна работа на климатика. В случаи, когато климатикът Ви замръзва, Ви препоръчваме да се консултирате със специалисти, които да проверят налягането или количеството фреон в климатика.

Климатика замръзва,климатици които не замръзват

За да замръзва един климатик не е необходимо да е много студено.

Колебания във влажността на атмосферния въздух. Повишената влажност във въздуха навън е друга причина да замръзва климатикът. Ако в района на близо има водоем -река или язовир и т.н. може да спомогне за замръзването на един климатик. Често гъста мъгла може да накара климатика Ви да замръзва.

Какво общо има влажността и замръзването ли? Принципът на работа на климатика е да прекарва или да работи с въздуха, както вътре в помещението Ви, така и отвън. Когато климатикът работи на режим отопление, циркулацията на фреона загрява вътрешния топлообменник, но в същото време охлажда външния. Перката на външното тяло помага именно за това. Когато влагата във въздуха навън е голяма, тя се задържа по топлообменника под формата на скреж. Гъстата мъгла помага натрупването на лед да става за по-кратко време. Тук е моментът да обобщим, че не ниските температури са основна причина за натрупването на лед по климатика.

Причини за замръзване на климатик

“Defrost” или размразяване е режим, който се изпълнява от всеки климатик.

3. “Дефрост” или размразяване е функция, която абсолютно всеки климатик има. Тя е интегрирана от производителя и не зависи от марката на климатика или от какъв клас е климатикът Ви. Всички сте забелязали, че когато работи на отопление, климатикът в даден момент спира, нали? Това е точно въпросният “дефрост”. Размразяването отнема различно време- при инверторните климатици “дефрост-а” се контролира от електрониката и софтуера. Продължителността се определя от сложен алгоритъм според стойностите на няколко датчика за температура.

При инверторните климатици “дефрост-а” е доста интелигентен. Климатикът сам определя колко време да загрява външния топлообменник за да разтопи абсолютно всичкия лед или скреж, натрупан при работа на отопление.

При конвенционалните климатици, в повечето случаи, производителите не разчитат на много датчици и електроника, а залагат на таймер реле. По този начин конвенционалните климатици преминават в режим “дефрост” през определено време.

Замръзнал климатик без фреон

Понеже това не е много удачно за всеки климат, конвенционалните климатици не са препоръчвани от търговците на климатична техника на българския пазар. Когато попитате за климатик, който имате намерение да използвате основно за отопление, всички отговарят “инвертор” или инверторен климатик е климатикът за Вас.

В такъв случай няма гаранция, че климатикът ще проработи нормално. Както споменахме вече, в повечето случаи на замръзнал климатик причината е по-малко от необходимото количество фреон. Но ще Ви дадем няколко съвета, с които може да опитате да решите проблема при замръзнал климатик сами:

Можете да включите климатика на режим охлаждане за 2-3 минути. Това може да направите само, ако температурата в помещението е по-висока от зададената от Вас температура в режим охлаждане(в повечето случаи 18°C е минималната възможна зададена температура на режим охлаждане). При случай, че в помещението е по-студено от 18°C можете да включите друг отоплителен уред временно за да заработи климатикът Ви на охлаждане. Това което ще постигнете е загряване на външното тяло и ако климатикът Ви е натрупал лед в следствие на гъста мъгла, ще спасите положението. Може да се загледате, след като заработи на охлаждане външното тяло ще почне да разтапя леда.

Можете да заливате с топла вода  външното тяло в задната му част точно там, където е натрупването на лед. Няма опасност за климатика, тъй като електрониката и всички важни елементи са добре предпазени в добре изолирани зони.

Как да спестите от сметките за ток, при отопление с климатик вижте тук.

Климатикът не затопля вижте възможните причини тук.

Ако все пак се притеснявате или затруднявате да извършвате такива действия не Ви остава нищо друго, освен да се доверите на специалистите и да повикате мобилен екип, който трайно да реши проблема.