Климатиците, колко са се наместили в ежедневието ни?

Технологиите се променят постоянно, понякога поради нови открития, а понякога и поради влияния извън индустриите.
През този век, централно, вътрешен контрол на климата е на разположение само привилегировано малцинство. Днес, дори и централна климатизация в домовете е често срещана в много страни по света.

Тези подобрения са били въведени от редица фактори, включително технически, пазарни промени, енергийни и екологични проблеми, и политическите решения.

Независимо от причината за промените, те ще продължават да се случват и ние имаме задължение да направлява тези промени в полза на нашите клиенти и нашето бъдеще.

Учейки се от миналото къде са се появили климатиците?

Тенденции показват, че продължава да има увеличение на търсенето на климатизация и с това идва необходимостта от нови технологии. Нека разгледаме тази тенденция.

Архивите показват, че съществува централно отопление от трети век пр. Хр. Различни техники са били използвани за подобряване на вентилацията в сградите. Една статия в ASHRAE вестник описва един иновативен дизайн, за да се подобри вентилацията в Природонаучния музей,в Лондон, построени през 1873 г.В осми век халиф на Багдад имаше сняг, опакован между стените на вилата си за лятото за охлаждане. Това със сигурност са уникални примери, но не демонстрират настоящото въздействието на ОВК върху широката публика.

Въпреки че централно охлаждане в офис сгради са съществували още през 1928 г. в САЩ, то е твърде скъпо за типичен собственик на къща. След Втората световна война, климатик за по добър контрол комфорт става все по-популярен. Като има предвид, че в миналото, сградите са имали прозорци с тенти за сянка, високи тавани, и вероятно преносими вентилатори за охлаждане, цялата архитектура на сградите започна да се променя, като климатиците, стават все по-разпространени.

От 1940 г., осем от 10-те най-бързо развиващите се градове в САЩ се намира в югоизточна и югозападните части на страната. Това е пряк резултат от климатизацията.

Днес използването на  климатик е начин на живот в САЩ според климатичeн и хладилен институт (ARI), близо 50% от всички американски домове са оборудвани с климатик и през 1996 г., 81% от всички нови жилища, изградени са оборудвани с централна климатизация.

Ще продължи ли този експоненциалния растеж на използването на климатици? В други региони на света ще видите ли подобен растеж? Ние сме на мнение, че растежът ще се случи. Въпреки това, процентът от този растеж ще зависи от редица променливи.