Daikin имат сериозно намерение да погълнат Goodman Global, Inc.

 

Daikin съобщиха, че имат намерение да разработват съвременни екологично чисти продукти за битова и централна климатизация след като закупят Goodman Global (американска компания за климатици и отопление).Daikin and Goodman Global handshake

Daikin ще платят $ 3,7 милиарда – сумата обявиха официално още през Август 2012 година. За да станат собственици на всички акции на американската компания от Daikin ще трябва да платят и задълженията, които са в размер на $ 1,4 милиарда.

 

Защо Daikin купуват американска компания ?

С тази инвестиция Daikin ще могат да стъпят много по-стабилно не само на американския пазар за климатици, но и на световния пазар. С тази стъпка японската компания си осигурява над 900 дистрибуторски точки в Северна Америка. Не се съмнявам, че маркетинговите мениджъри на Daikin са проучили всички преимущества от предстоящата сделка, като най вероятно са пресметнали и приходите за предстоящите 10 години до последната йена (¥).Този стратегия може да е много полезна като имаме предвид, че през последната година Daikin са свили своя пазар на климатици в Япония с 3.5%.

Американската компания, от своя страна, има над 4500 служители. През последната година Goodman Global са генерирали приходи от продажби в размер US $ 2.1 милиарда.

След оформянето на сделката, от Daikin заявиха, че ще започнат изпълнението на конкретни планове за действие и развитие на компанията.

Първото запитване на Daikin за купуване на Goodman Global беше още през 2010 година. Главният изпълнителен директор на Daikin – Noriyuki Inoue – потвърди, че неговата компания е обмисляла офертата през 2011 година, но сделката била отложена поради финансовите рискове, създадени от земетресението в Япония през Март 2011 година.