Toshiba и Fujitsu изказаха своето мнение по казуса със заводски заредените климатици.

 

Toshiba не останаха без мнение по въпроса за предварително заредени в заводите им климатици, които се внасят във Великобритания. Това се случи след среща с една от водещите компании за климатици в Лондон. На срещата се обсъди контрола над внасяните фреони в Европа, въпреки че всички съвременни климатици използват фреони (R410A), които не са толкова опасни за околната среда като предходните им еквиваленти (R22 и R407C).

Toshiba заявиха своите притеснения за затрудненията, които ще изпитат всички монтажни фирми, които инсталират климатици. При приемането на споразумението ще трябва да се спре вноса на предварително заредени климатици, което, от своя страна, ще трябва да улесни контрола на внесените в страните от Европейския Съюз фреони.


Дейвид Дън – директор на Toshiba

 

 

“От гледна точка на производителя това е възможно ” – каза Дейвид Дън, който е търговски директор на Toshiba във Великобритания. “Всичко това ще изисква допълнителен етап за източване (recovery) на хладилния агент след тестване на климатиците, преди запечатване и транспортиране.

Освен това, той посочва, че зареждането на място ще отнеме допълнително време и ще доведе до допълнителни разходи за  фирмата, която извършва монтаж. “Това ще засили  потенциалния риск за изпускане на фреон  в атмосферата”, добавя Дейвид Дън от Toshiba.

В отговор на аргументите представени от “EPEE” (комисията, която изисква въвеждането на подобно споразумение) търговския директор на Toshiba обясни: “Зареждане с хладилен агент на място на стотици хиляди места в страната, колкото и внимателно да бъде извършено това, никога не ще бъде по-контролируемо, по-точно или по-безопасно, както в завода на производителя, където зареждането е напълно автоматизирано.

Дейвид Дън изказа мнението на Toshiba, че ключът към свеждане до минимум течове на фреон се крие в подобряването стандартите на обучение за монтажници (сервизни специалисти за монтаж на климатици) и прилагане на сертификати и подзаконови актове за компетентност.


Toshiba държат на клалифицирания персонал при инсталация на климатици.Снимка по време на обучение.

 

 

Една от основните причини за предложението за споразумение се смята неотчетността на количествата фреон, които се внасят с предварително заредените климатици. Според Toshiba, обаче, това не е непреодолимо. “Ако проблемът е отчетността и проследяването, то би било лесно да се изисква от производителите да осигуряват документи, деклариращи количеството на хладилния агент, зареден в завода на производителите “, каза Дейвид Дън от Toshiba.

 

От Fujitsu също изказаха мнение по въпроса. Джулиан Брънок/ който е директор маркетинг и продажби във Fujitsu/: “Така предложеното споразумение за забрана на предварително заредена климатична техника няма да има сериозен ефект за намаляването на изпуснатите в атмосферата фреони. Ние ще продължим да следваме нашата фирмена политика като предоставяме право за инсталация само на сертифицирани монтажни компании. Ще настояваме и нашите дистрибутори да правят същото, въпреки че вече не всеки разполага  с всички видове фреони”

“За дългосрочния просперитет на индустрията, свързана с климатични системи, ще е най-добре те да бъдат проектирани и инсталирани от тези, които са  квалифицирани да го направят”, добави той.

Защо Toshiba се сляха с Carrier?

Ако желаете да научите повече за Toshiba