Каква е разликата между инверторен и обикновен климатик?

Как работи компресора при инверторните и обикновенните климатици?

Една от най-съществените разлики при обикновените и инверторните климатици е начина на работа на компресора.

Как работи компресора при обикновените климатици

При обикновените модели компресора работи при постоянни обороти. Това означава че когато температурата в помещението е различна от зададената от дистанционното компресора се включва и работи на високи обороти докато постигне тази температура. Когато температурата е достигната компресора, вентилатора и всичко останало се изключва. По този начина работи обикновения климатик. Цялото управление на климатика е във вътрешното тяло и се базира на три датчика.

Датчиците са :

[checklist]
  • Датчик за температурата в помещението
  • Датчик за температурата на вътрешния изпарител
  • Датчик за размразяване ( не при всички модели)
[/checklist]

Информацията от тези датчици постъпва в електрониката и тя пуска и изключва климатика посредством релета. При обикновените климатици контрола върху цялата работа на климатика е в електрониката на вътрешното тяло. Посредством приемник за дистанционното тя приема сигнала от зададената команда и пуска или спира компресора. Система на работа и управление е много по проста от колкото при инверторните климатици.

Как компресора променя оборотите си при инверторните климатици?

При инверторните климатици работата на компресора значително се различава от обикновения компресор. Компресорите при инверторните климатици са два типа , в зависимост от това дали работят с прав или променлив ток:

[checklist]
  • AC – инвертори
  • DC – инвертори
[/checklist]

 

Едно от основните предимства на инверторните климатици е постепенното повишаване на оборотите при старт на климатика. Това позволява по бавна амортизация на компресора,благодарение на плавния старт компресора достига максимални обороти след като вече е минал през ниски такива. Така триенето в самия компресор е много по малко и живота на компресора се увеличава значително.

схема на инверторни климатици,Midea,Haier,Daikin,Mitsubishi,Sharp,HItachi,Panasonic,Samsung

AC – инверторените компресори работят с променливо напрежение което след входа си от електрическата мрежа в климатика се трансформира в право и след това отново в променливо, но с различна честота и е различно от входящото напрежение (220-230V/50Hz). Този тип променливо токови инверторни компресори достига с 35 % по висока ефективност от обикновените on/off компресори.

DC – инверторните компресори работят с прав ток който се трансформира след като постъпи в климатика от вграден преобразувател. По този начин компресора работи с прав ток с ниско напрежение. Това дава възможност на електроника която го управлява да го прави много по прецизно. Консумацията на DC инверторните компресори е значително по малко от базовите компресори. Ефективността е по висока с 50%.

Точния контрол при инверторните климатици подобрява значително тяхната ефективност. Възможността да работят на високи обороти, когато разликата между зададената от дистанционно управление и температурата в стаята е голяма и понижаването на оборотите когато климатика доближава желаната температура е голямо предимство.

сравнение на инверторен и обикновен компресор

Каква е разликата в консумацията ?

Разликата при консумираната електроенергия е значителна. Инверторните климатици са много по икономични от обикновените. При ивнврторните климатици електрониката сондира данни от много повече датчици които позволяват системата да се управлява точно спрямо нуждите. Желаната за постигане температура в помещението много лесно се запазва от инверторните климатици, за разлика от които обикновените климатици се колебаят с 2 до 5 градуса от зададената температура. Освен компресора , при инверторните климатици с различни променливи обороти работят и вентилаторите, както на вътрешното тяло така и на външното. Тези промени в оборотите позволява на климатика лесно да достига необходимото налягане на фреона и да поддържа. Когато достигнат температурата обикновените климатици, компресора спира заедно с него спира и вентилатора на външното тяло. Така налягането се изравнява и при следващото включване процеса по достигане на необходимото налягане започва от начало. Инверторните модели лесно задържат необходимото налягане и остават в готовност, като консумират много по малко енергия.

Преди години масово производотелите използваха технологията и компресори от тип AC инвертор , през последните години заради по добрата ефективност DC инверторите трайно заеха своето място като по надеждни и по ефективно. От 2008 година 90% от инверторните климатици използват DC инверторни компресори. Като ефективноста достига до 80% по високи стойности от колкото при обикновените компресори които се използват при конвенционалните климатици.
консумирана енергия на инверторен и обикновен климатик

Кои климатици са подходящи за отопление ?

Инверторен или обикновен климатик за отопление. Всички сплит климатици или климатици от две части – вътрешно и външно тяло могат да работят и в двата режима (отопление и охлаждане) Важно е обаче ,че инверторните климатици се справят много по добре при работа в режим отопление при ниски външни температури и при висока влажност на въздуха. Системата за размразяване, която е в основата на добрата работа на един климатик в режим на отопление е много по-добре разработена и прецизна при инверторните климатици. Обикновенните климатици не намират проблеми при работата си в режим охлаждане. Когато става въпрос за отопление, те не се размразяват добре. Работят много по шумно и не успавят да се размразят добре. Причината за това е опростената система за размразяване. Обикновените климатици се размразяват или чрез таймер реле или чрез датчик. Модели които имат реле се размразяват през определено време. Процеса по размразяване винаги е с една и съща продължителност без да се взима предвид външната температура и колко лед се натрупало по външното тяло. Това е големия минус на обикновените климатици при работа на отопление.

При инверторните климатици недостатъкът е ,че до старта на отопление е необходимо малко повече време. Компресора стартира с ниски обороти, постепенно повишава налягането и след като достигне необходимото налягане вътрешния вентилатор стартира и климатика започва да духа топло. В зависимост от външната температура и това кога климатика е работил последно това може да отнеме различно време – от 3 до 15 минути. След като веднъж е стартира и достигнал необходимото налягане инверторния климатик го поддържа много лесно с нисък разход на енергия. Затова повечето специалисти дават специални инструкции за работата с климатика при минусови температури, или да не се изключва.

Причини за замръзване на климатик

Дефроста или размразяването при инверторните климатици процес в който климатика се управлява от електроника, на база данните на няколко датчика. Размразяването при инверторните климатици е много по усъвършенстването от колкото при обикновените. Инверторните климатици работят много по добре на отопление при ниски въшни температури и висока влажност от колкото обикновените. Затова са предпочитани за отопление.

Това колко е добър един климатик се определя по това колко добре работи на отопление при екстремни зимни условия. Всеки климатик работи добре в режим охлаждане дори най-евтините китайски модели. Най-добрите климатици за отопление при ниски външни температури са : Mitsubishi electric Zubadan , Toshiba Daiseikai 8 , Mitsubishi Heavy Хиперинвертор ,

Комфорта при употреба

Комфортна температура в помещението – това е целта на всеки който купува климатик. Изключения разбира се има например:

[checklist]
  • климатици за призводствени цели (фармацевтика и др.)
  • климатици за поддържане не техника (сървърни помещения и др.)
[/checklist]

най-добрия климатик, комфорт при употреба на климатик

Оборотите ! Това е което прави инверторните климатици предпочитани за битови нужди. Промяната на оборотите позволява при достигана на температурата да се намали струята от климатика това допринася за комфорта в помещението. Ниските нива на шум при инверторните климатици са почти незабележими.

Когато става дума за комфорт определено инверторните климатици са предпочитани пред обикновените.