Как да спестите от сметките си за ток при отопление с климатик?

За радост на всички все още можем да не използваме целия ресурс за отопление на жилищата си,независимо дали са климатици или други уреди за отопление. Времето е благоприятно и топло дори към края на месец октомври. Всички се надяваме зимата да е мека, поне колкото миналата – това ще ни спести пари от сметките за електроенергия. Давам Ви няколко съвета относно правилното използване на климатик за отопление, които ако приемете и спазвате, може да избегнете огромните сметки за ток. В една от предишните теми Ви предложихме три климатика за отопление, които се справят повече от добре.

Колко струва отопление с климатик?

Примерът е с климатик с мощност 9 000 BTU среден клас инвертор. “Деветките” – както са известни – могат да отопляват и охлаждат помещения до 20 квадратни метра, при стандартна височина на помещението. При правилна употреба на климатика разхода не трябва да надвишава 25-30 лева на месец. При най-масово разпространения размер, а именно 12 000 BTU или 12-ка, среден клас инвертор разхода не трябва да надвишава сумата от 30-40 лева на месец.

[checklist]За да работи ефективно климатика и в тези норми трябва да се съобразявате с няколко правила.

  • Зададена температура
  • Температурни колебания в помещението
  • Плътност на помещението, загуби на топлина.
  • Поддръжка на климатика.
[/checklist]
Колко харчи един климатик

Зададената температура и как влияе на разхода?

За да получите комфортна температура и минимален разход, трябва да използвате възможностите на климатика правилно. Какво е зададена температура? Това е температурата, която задавате от дистанционното управление и е температурата, която искате да бъде постигната от климатика в помещението. Каква е оптималната зададена температура? Всеки сам решава на колко градуса се чувства комфортно.

Общоприетата зададена температура за работа на климатика в режим отопление е между 21°C и 24°C. Зададената температура не определя изходящата от климатика температура. Много често чуваме “на 30°C пак не духа по топло”. Това е така, без значение дали сме задали 21°C или 30°C  – изходяща температура не се променя. Когато в помещението е 15°C, климатикът ще работи докато постигне зададената температура като изходящата температура трябва да варира от 41°C до 50°C в зависимост от вида на фреона, с който работи, а те са R22, R407C и най-новият R410A.

Как работи функцията  “Eco” или “Economy”?

Повечето от инверторните модели климатици имат бутон и функция “Eco” или “Economy”. Това е функция, която може да се използва както в режим охлаждане, така и при отопление. При стартирането на тази функция, климатикът намалява оборотите на компресора, респективно на вентилаторите. Мощността му намалява, по-бавно постига зададената температура, но пести електроенергия.

За да използвате един климатик оптимално на отопление за постигане на нисък разхода на електроенергия, трябва да го използвате в нормалните граници. Зададената температура трябва да е между 21°C и 24°C. Когато зададената температура надвишава 24°C цялата система работи по интензивно, което повишава разхода.

Режим "Eco" отопление с климатик

Колебания на температурата в помещението и как това се отразява на работата и разхода на климатика при работа в режим на отопление.

Най-добрия начин за избягване на по-голям разход е поддържане на температура в помещението през цялото денонощие. Това означава ,че когато не е необходимо да се затопля помещение, да не се изключва. Оставянето на климатика да работи на минимално възможната температура на режим отопление (най-често това е 18°C) помага на климатика по всяко време да достигне нормалната температура с минимална работа.

Когато оставяте климатика да работи денонощно Вие всъщност спестявате от разхода. Когато през деня климатикът работи на нормална температура на отопление, но преди това помещението е изстинало до температури под 15°C, климатикът трябва да работи интензивно повече време за да достигне желаната температура, а това повишаване на оборотите и интензивната работа е свързано с разход на електроенергия над нормата. При равномерна и постоянна работа се изразходва най-малко електричество.

Лошата топлоизолация, старата дограма и отворените врати на помещението, в което работи климатикът спомагат за повишаване на изразходваната електроенергия.

Най-често срещаната грешка при използването на климатика за отопление, която повишава сравнително разхода на електричество, е отварянето на вратите към други помещения. Климатикът работи с определен обем от въздух и затова се изчислява необходимата мощност за всяко помещение индивидуално. Когато отваряте вратите към други помещения, в които няма източник на топлина, това затруднява постигането на температура в стаята, която е монтиран климатикът. Така той работи повече за да навакса разликата в температурата и на другите помещения. Това респективно повишава изразходватана енергия.

Много важно за ефективната и икономична работа на един климатик е състоянието на филтрите и количеството на фреона в системата.

За да се радвате на ниски сметки за ток при отопление с климатик, трябва често да проверявате съсоянието на филтрите във вътрешното тяло на климатика. Основните филтри задържат голяма част от прахта в стаята, в която работи. Когато филтрите са мръсни намалява дебита на въздуха през вътрешното тяло. Това води до форсиране на компресора, повишаване на разхода и неуспех при сгряване на помещението.

Замърсените филтри често водят до сериозни проблеми. Най-често срещаме проблем с пробив в хладилната система и изтичане на фреона. Това се получава, защото при работа на отопление налягането в системата се повишава и когато филтрите са мръсни топлообменът е слаб и налягането стига до критична точка, в която най-слабата част от хладилната система се пропуква. Когато фреонът изтече не е възможно да се постигне никакво загряване при работа на отопление. В по-редки случаи се стига до механичен проблем на компресора, който не подлежи на ремонт.

За да е ефективен един климатик трябва да работи с точно определено количество фреон – когато има отклонение в количеството, то се наваксва с по-интензивна работа на компресора, съответно с по-голяма консумация на ток. За да избегнете подобни проблеми препоръчваме да се извършва профилактичен преглед или профилактика на налягането и количеството фреон в климатика.

Вижте кои са най-икономичните климатици за 2015