Монтаж на кондензна вана. Защо се монтира кондензна вана и какви са алтернативите?

Монтаж на кондензна вана на климатик се извършва за да се отводни климатика. Много често позиционирането на въшното тяло наклиматик при монтаж е ограничено. Когато се налага климатикът  да се монтира над тротоар или вход, водата, която изтича от външното тяло през зимата пречи и образува заледяване. В такива случаи се налага водата да се отведе до място в страни, отводнителна тръба или водосток.

Монтаж на кондензна вана на климатика е най-добрият вариант това да стане. Кондензната вана се монтира под външното тяло на климатика, като се захваща за стойките на климатика към отвора на кондензната вана. Отворът е достатъчно широк и за да не се стигне до замръзване при отрицателни температури, се залепва PVC тръба с Φ32.

[youtube id=”XfBnbdP0u8A” width=”600″ height=”350″]

Защо не се използва заводският щуцер за отвеждане на водата от външното тяло?

Решението с кондензната вана е по-добро от щуцера, който производителите предоставят с всеки комплект климатик. Това е така, защото щуцера е тесен –  Φ16 и това позволява при отрицателни температури много лесно да се образува лед на сгъвката на щуцера. Това води до натрупване на лед във външното тяло и често води до счупване на перката. Истината е, че производителите не са помислили за отвеждането на водата от външното тяло при минусови температури.

щуцер за климатик

Защо тече вода от външното тяло на климатика?

Водата, която изтича от климатика се образува от влагата във въздуха. Когато работи на отопление влагата полепва по външния кондензатор на климатик под формата на скреж, заради ниската му температура. През определено време климатикът се размразява като влиза в режим дефрост. Тогава скрежта се разтопява и изтича под формата на вода през отворите на външното тяло, които се намират в долната му част.

Монтажът на кондензната вана решава и проблема с летния конденз.

Да, проблемът с водата, която кондензира в климатика при режим охлаждане и изтича от вътрешното тяло, също много лесно се решава с кондензната вана под климатика. За да стане това, единствено е нужно маркуча от вътрешното тяло, който обикновено излиза заедно с тръбите и кабелите на климатика навън, да се постави в кондензната вана. Така кондензната вана решава проблемите с течащия климатик през всички сезони и режими на работа.

кондензна вана за климатик

Може да получите повече информация и да заявите монтаж на кондензна вана на нашите телефони. Решете проблема с течащия климатик сега !