Ще има ли продължение на  Киото протокола? Преговорите се проведоха на

странно място -Доха, Катар.

Вредни емисии нова конференция Доха, Катар.12.2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Катар е една от държавите, силно облагодетелствани от изкопаемите горива и тяхната продажба е основният приходо-източник на пари в държавата. Столицата Доха е масов консуматор на енергия, субсидирана от държавата.

Провеждането на конференцията за климатичните промени  в Катар – страната с най-високите нива в света на изхвърлени в атмосферата въглеродни емисии на глава от населението, може да изглежда като шега, но ООН не е известно с чувството си за хумор. В момента се провеждат преговори по предоговаряне на протокола от Киото, който е приет през декември 1997 г. и изтича през декември 2012 г.

По-голямата част от приходите на Катар – БВП е $ 170 млрд. (£ 106 млрд.)за 1 година – се осъществяват от продажбата на нефт и газ. Тя е третата страна в света по запаси от природен газ и е най-големият доставчик на втечнен природен газ, според енергийната информационна администрация на правителството на САЩ.

Катарското правителство отчита $ 230 милиарда всеки ден от износа на изкопаеми горива. Въпреки огромния потенциал за слънчева енергия, за използване на възобновяемите енергийни източници не може да се говори.

United Nations Climate Change Conference 2012 in DOHA-QATAR, конференцияНа всичко отгоре, катарците получават цялата си електроенергия, вода и дори телефонни линии безплатно, а използването им от чужденци (по-голямата част от двумилионното население) е субсидирано от държавата. Те не са чували за понятието “енергиен недостиг”. Или за какъвто и да е било недостиг – средният доход е $ 90,000 (£ 56,000) за 1 година, най-високият в света. С такива доходи всеки използва енергия колкото може през цялото време. Небостъргачите в Доха, огромните молове, пищните апартаменти и ефектни хотели са сред най-енергийно неефективните в света. Всеки жител на Катар е отговорен за близо 50 тона изхвърлени в атмосферата въглеродни емисии на година. Това се сравнява с 17 т. за САЩ, 1,4 т. за Индия и 0.1 т. за Уганда. В същото време, учените предупреждават, че ако изхвърляните вредни емисии се увеличават със същия темп, през следващите години ще усетим затопляне с от 4°C до 6°C.

Активистите, които са пътували до Доха, за да протестират срещу бездействието на правителството по отношение на глобалното затопляне, и заради бавното темпо на преговорите, нямат друг избор освен да използват Катарската енергия, която за убива климата. Дори наливането на чаша вода е обвързано с нараняването на  полярна мечка – водата в тази пустинна страна идва от инсталации за обезсоляване и правенето на морската вода годна за пиене е един от най-енергоемките процеси. Но ако искаш питие, то ще е вода – алкохолът е забранен, а жадните делегати бяха претърсени на летището за контрабанден алкохол.

Катарско правителство, въпреки че доброволно прие да проведе конференцията, изглежда доста объркано от нея. Катар, където ще се проведе Световното първенство по футбол през 2022 г., се опитва да развие международна репутация за провеждане на големи събития и изглежда, че се съгласи да домакинства на конференцията на ООН за проблемите по изменението на климата от чисто рефлексно действие.  Правителството може да съжалява. Абдула бин Хамад ал Атия, бивш катарски министър на петрола, който е домакин на конференцията, бил осмиван, когато казал: “Не трябва да се концентрираме върху емисиите на глава от населението. Трябва да се концентрираме върху сумата от всяка страна” За преговорите по изменението на климата, това е ерес.

Guardian