Разликата между нов климатик и рециклиран японски климатик втора употреба.

Нов климатик или втора употреба ? Много се изписа и изговори на тази тема през последните години и като прочетеш всичко се оказва, че всъщност нищо съществено не се казва. Всеки ден стотици климатици се купуват от българските потребители – едни за охлаждане през летните жеги, други за отопление. Преди да изберат климатик всички си задават въпроса, на който ще отговорим в тази статия и той е заслужават ли си рециклираните японски климатици парите.

кражба на климатик
Употребяване японски климатик или нов
японски климатик втора употреба

 

Струва ли си да си купите климатик втора употреба?

Основната ни цел е да доставим вярна информация, която да е подкрепена с факти – не просто да дрънкаме каквото ни е изгодно. ” Японските рециклирани климатици са много по-добри от климатиците, които се предлагат за европейския пазар “, казват търговците на техниката, когато ги питате за употребяван климатик.

За да отговорим на този въпрос трябва да съпоставим всички марки и модели климатици с внесените японски употребявани климатици. Започваме да ровим из интернет и намираме много фирми, които предлагат климатици втора употреба. Намираме един климатик от фирма, чието име няма да споменаваме, моделът е MSZ J227-w на марката Mitsubishi electric. В описанието на климатика четем следното :

[checklist icon=”ok” iconcolor=”” circle=”yes”]
 • Хипер инвертор
 • покрива от 10-20 кв
 • мощност  охлаждане 2.2 отопление 2.5
 • COP 5.5 – което е много впечатляващ показател.
 • Енергиен клас A+++
 • произход – Япония
 • работен диапазон отопление -20C до +20C
 • гаранция 3 години
 • цена 999 лева
[/checklist]

До тук всичко е повече от задоволително, но има едно голямо “но”.

Трябва да си направим труда да проверим модела. Намираме го в този японски сайт това е повече от добре (модела наистина съществува, не е измислен от  фирмата както някои други модели, на които попаднахме преди това) и след като преведем четем следното:

[checklist icon=”ok” iconcolor=”” circle=”yes”]
 • инверторен модел
 • покрива от 10-20 кв
 • мощност  охлаждане 2.2 отпление 2.5
 • COP 4.7
 • Енергиен клас A++/A+
[/checklist]

Което е различно от първоначалната информация. Явно българските фирми знаят по-добре показателите за икономичност COP и енергийния клас от самите производители. В японския сайт намираме още информация и тя е, че моделът не може да бъде закупен, защото е спрян от производство през 2008 година. Това означава ,че машинката е на минимум 6 години. Свързахме се с една от фирмите, които предлагат този климатик – от там нежен женски глас ни убеждава, че климатикът е като нов и е ползван няколко месеца  и те не знаят точно защо японците ги сменят, но наблегнаха на това, че е супер икономичен и много евтин за тези показатели.

Какви са проблемите на рециклираните климатици? Можем да ги обобщим с една дума- всякакви!

В опита си като сервиз за климатици в град София сме попадали на проблеми с климатици втора употреба от всякакво естество – от проблеми с електрониката, хладилната система, дефектни и блокирали компресори до проблеми в пластмасовите части. Защо, какъв е проблемът? Климатиците се демонтират, след което не се използват в период от една година, докато търговеца в Япония не ги продаде, следва транспорт и така стигат до България, където започва залежаването им по складовете. Какво лошо има в това за да го обясним най-лесно ще Ви дам пример с автомобил, който оставяте и не карате една година – ефектът е същия. Когато климатикът е бил демонтиран и не е работил толкова много време, той вече не може да работи по начина който е работил когато е бил нов. Мога да Ви дам пример отново с автомобил – когато е нов, двигателят работи тихо, изразходва малко гориво и е удоволствие да шофираш, НО след няколко години амортизация, нещата не стоят по същия начин. Започва да работи по-шумно, някой от най-силно амортизираните части се налага да се подменят. Проблемът е там, че тези части ги няма. Как така ли? Много просто фирмата, която внася климатика не внася резервни части.

Истината е, че фирмите, които внасят рециклирани японски климатици втора употреба, реално не знаят даже какви климатици ще има в контейнера, който чакат от японския търговец. Няколко различни марки, много различни модели. Когато купувате климатик втора употреба внос от Япония е много вероятно само Вие да сте собственик на този модел. Затова е много трудно да намерите отзиви за точно този климатик, същото се отнася и за намирането на резервни части.

Реално печалбите на търговците на климатици втора употреба са по-големи, отколкото на официалните дистрибутори на водещите марки. Японските рециклирани климатици се доставят в България с много ниска себестойност. Сметките, които направихме, след като разговаряхме с японски търговци, сочат, че при поръчка фирмите, които продават климатици втора употреба плащат по не повече от 100 лева до 150 лева. на брой. Така че, сами може да прецените дали си заслужава да платите 700 лева- 1200 лева за рециклиран японски климатик. Това е и причина изкуствено да се насища пазара с климатици втора употреба през последните години, за които търговците да твърдят ,че са по-добри от новите климатици.

Така че, нашето крайно мнение е :

[checklist icon=”” iconcolor=”” circle=”yes”]
 • Добри ли са японските климатици втора употреба като показатели? – ДА
 • Лесни ли са за поддръжка?- НЕ
 • Заслужават ли си парите? -НЕ
 • Защо мненията по форумите са противоречиви?-Защото позитивните са изкуствено написани от търговци на климатици втора употреба.
[/checklist]

По повод последното, веднага давам пример взет от този форум:

Потребител 1: “Моля специалистите да ме посъветват, струва ли си да купя климатик на втора ръка от фирмите които предлагат втора ръка – примерно клас 12 000 BTU. Цената е около 700 лева +/-100лева. ?”

Потребител 2:  “Такова нещо не бих си купил посмъртно, но това е лично мнение (явно не само негово). Най-дребните доводи са: малка гаранция ? Дистанционно с йероглифи??? Трафче 220волта /110 волта???”

Търговец 1: “Най-добрите климатици са оригинални японски. Тук ни пробутват някакви ментаци, дори Дайкин за европейския пазар е друг в сравнение с чист японец” (и препратка към сайт)

Търговец 2: “Колега аз съм с такива, а и още 11 мои приятели които аз обзаведох – трети сезон започвам с тях – никакви проблеми освен обичайните : при монтаж ( може ) да попаднеш на неправилен монтаж – това може да скапе и най-добрият климатик, и това че няма какво да чопля като собствениците на европейки”