В Испания цивилната гвардия задържа 97 души, обвинени за незаконен внос и търговия с фреон R22.

[tagline_box link= title=”Фреон R22 е забранен за употреба при производство, може единствено да се използва за сервизни цели, при повишено внимание. Забранено е неговото изпускане в атмосферата.” description=”Хлородифлорометан или фреон R22 е забранен за употреба заради съдържанието на хлор, който е заплаха за озоновия слой. Още през 2006 г.  R22 започва да се замества с фреон R407C,  който е с намалено съдържание на хлор и притежава химични и физични свойства, близки до тези на R22.”][/tagline_box]Групата е успяла да внесе и разпространи повече от 150 тона хладилен агент R22, чието разпространение е строго контролирано по целия свят.

Фреон R22-забранен

Фреон R-22 е официално забранен

Фреон R22 е забранен поради разрушаването на озоновия слой

Операцията е била с голям мащаб, като в операцията са участвали над 60 полицаи. Цялата акция е започнала още през Февруари. Разбити са над 16 офиса на фирми, замесени в разпространението. Проверени са били много складове на големи фирми. Конфискувани са няколко плавателни съда, плавали под различни национални флагове. Печалбите от незаконния  бизнес с фреон R22, според испанската полиция, са били около 4 милиона € всяка година.

Повечето от арестите са извършени в столицата на Гран Канария, а други – в пристанищата на Сарагоса и Тенерифе.

R-22 склад за фреон

Склад за фреон R-22

В официалния сайт на испанския вестник La Provincia се съобщава, че за доставките са съдействали руски и литовски рибарски кораби. Доставките на фреон били предназначени за стационарни климатични системи. За производител на фреона се сочи Китай.

[checklist]

[/checklist]