Климатикът не работи добре на отопление? – възможни причини и как да се отстрани проблема.

 

Климатика не затопля добре – защо?  За да не работи добре на режим отопление един климатик може да има много причини. Най-често проблемът е в самия климатик, въпреки че има много случаи, когато грешката е при изчисляването на мощността на климатика или модела.

Обикновенните климатици или конвенционалните климатици не работят добре на отопление особено при ниски външни температури. Това е така, защото при тези климатици системата на размразяване е много опростена, те често не успяват да се размразят изцяло при дефрост или хладилната система не е достатъчно добре проектирана за да отоплява успешно. Това са предимно евтини модели на различни марки климатици с произход Китай.
Климатици за отопление, монтаж на климатик за отопление.

При инверторните модели, независимо от марката, проблемите с размразяването са сведени до минимум, благодарение на електрониката и датчиците, които управляват процеса на размразяване по-прецизно. Инверторните климатици променят оборотите на компресора и на вентилаторите адекватно на температурите в помещението и извън него.

За да сте сигурни че един инверторен климатик ще Ви отоплява ефективно, трябва да се съобразите с няколко фактора.

[checklist]
  • Правилно избрана мощност на климатика спрямо нуждите на помещението.
  • Модел, който да гарантира ефективно отопление и при ниски външни температури.
  • Правилно разположение на вътрешното тяло на климатик, така че да може да работи с целия обем от въздух на помещението.
[/checklist]

Какво се има предвид под правилно избрана мощност?

Климатикът за отопление трябва по характеристика да покрива обема на помещението, като се вземат предвид дограмата, стените на помещението, изложението, плътността на помещението, дали ще има отворени врати към други помещения и др. Когато климатикът е с по-малка от необходимата мощност, климатикът работи добре на отопление само при положителни външни температури. Когато стане наистина студено, климатикът се форсира, като изразходва голямо количество електроенергия, но не успява да затопли до комфортна температура.

 

Модел, който да работи и при ниски външни температури.

Тук трябва да имате предвид, че при ниски температури проблеми с отоплението имат климатици от нисък клас, или инверторни климатици под 900 лв. Разбира се, има изключения както при инверторните климатици, така и при конвенционалните модели. Доказан модел от конвенционалните климатици беше китайската платформа “ER 3”, използвана при марките “ELITE” и “SANG”, която въпреки обикновения компресор успява да отоплява ефективно и при -15°C . За съжаление, повечето от новите модели не могат да се похвалят с такива резултати.

Доказаните марки при отоплението са много. Daikin не произвеждат обикновени климатици, с което доказват, че работят безпроблемно на отопление и при ниски външни температури. Mitsubishi heavy имат и обикновени модели, които обаче работят по-добре на отопление от много китайски инверторни климатици. При инверторните модели на Mitsubishi heavy проблеми с отоплението не сме срещали. Mitsubishi electric са друга марка, която предлага голямо разнообразие от модели, които отопляват успешно с много нисък разход на електричество. Toshiba са марка, чийто модел Avant, въпреки ниската цена, показва резултати при отопление, на които другите производители могат да завидят. Новия модел на Fuji electric, който също е с атрактивна цена, няма проблеми при отоплението дори при -20°C.

Какво се има предвид под правилно разположение на вътрешното тяло?

В дългогодишната ни практика при сервиза на климатици сме срещали климатици, монтирани по-начин, който често предизвиква възмущение, дори смях.

Залепен за тавана климатик – това е доста често срещана грешка при монтажа на климатик. Когато климатикът е прекалено близо до тавана, в някои случаи на по-малко от 10 сантиметра, климатикът не работи добре на отопление поради няколко причини. Първата е недостатъчното разстояние за нормална работа с въздушната струя. Прекалено малкото разстояние от тавана не позволява на климатика да засмуква достатъчно въздух от горната си част. По този начин ефективността му се нарушава. Втората причина е ,че климатика измерва температурата в помещението неправилно. Топлия въздух циркулира близо до тавана, датчика на климатика измерва висока температура на въздуха и намалява мощността на климатика.

Правилен монтажМонтаж на климатик, при който са спазени изискванията за монтаж
Неправилен монтажнеправилен монтаж на климатик Тошиба

Климатик, монтиран на висок шкаф или над секцията в хола, е друг пример за неправилен монтаж, когато се очаква от климатика да отоплява добре. Проблемът в този случай е, че когато работи на отопление климатикът сам насочва загряния въздух надолу. Когато на пътя на струята има преграда, въздухът се издига обратно към вътрешното тяло и към датчика на климатика, който измерва температурата в помещението. По този начин инверторния климатик намалява оборотите си, а от там и затоплянето на останалата част от помещението.